Cum si ce cartonase Pokemon sa colectionam. Limita dintre hobby si stres

Cum si ce cartonase Pokemon sa colectionam. Limita dintre hobby si stres

 

Aceasta este opinia mea, in baza experientelor si mai ales a greselilor facute de-a lungul anilor, chiar daca acum POKECOLECTII a ajuns sa fie magazin si este putin antibusiness, imi doresc ca fiecare colectionar sa ia decizia corecta pentru el, in limitele posibilitatilor sale.

Au apus de mult vremurile in care un pack costa 1$ si luai Charizard Base Set cu 10$. Practic nu au apus de chiar asa mult timp, avand in vedere ca acum 3 ani trebuia sa iau Shining Gyarados PSA 10 cu 1.000$ si m-am zgarcit la 200$, iar acum un PSA 10 valoreaza intre 10 si 20.000$, ajungand totusi la numai 2 ani distanta sa iau raw la 500$ (probabil un PSA 7 😭 ).

Clar, in copilarie dadeam absolut toti banii de mancare pe gume turbo si stickere panini cu fotbalisti si mai ales cartonase si stickere Pokemon, probabil toti am completat celebrul album de la Chipicao, dar l-am dat la schimb pentru mingea sau tricoul acela tampit.

Dar ce cartonase colectionam atunci, am aflat acum ceva timp ca erau cam fake, sau sa zicem nelicentiate (poza mai jos ca exemplu), bineinteles ca aveam tot setul, inclusiv Zardul, dar nu era el favoritul, ci Kangaskhan si Eevee, nu ma intrebati de ce 😂, dar vedeti, asta era bucuria atunci, colectionai ce iti placea, indiferent de valoare, and times were good.

Sa revenim, nu sunt genul care vorbeste numai de valoare, pentru ca acest lucru este clar ca numai placere nu iti va crea colectionarea, insa si in momentul in care cheltuiesti enorm si nu ai nici macar 50% return, este clar ca hobby-ul se transforma in stres si frustrare.

Sa stabilim niste reguli de baza si mai ales exceptiile

  1. sunt unele persoane norocoase, care trag chase cardul din 1 pack blister, chiar la noi s-a tras Fat Pikachu Rainbow din 3 pack blister, dar cam aici s-au oprit miracolele cu blisterele
  2. ca preturi, niciun ETB din seturile noi nu trebuie sa coste mai mult de 350 lei la lansare sau scurt timp dupa lansare. Faceti mereu comparatia cu chase cardul din set, daca el costa 200$, eu de ce dau 100$ pe un ETB? e ilogic, dar ce-i drept nu ai toate informatiile de la inceput.
  3. de la base set pana la pop series 5, unde avem gold espeon si umbreon (2007) se merita sa overpay destul de mult, dar cat de mult? de exemplu la pop series 5 (nu altele) sansele sa iti pice 1 din cei 2, sunt undeva la 40 pachete, iar la 500-1.000$ pachetul, idk, cu toate ca ar costa cateva zeci de mii bune un PSA 10, dar iti asumi niste riscuri, pentru ca, indiferent daca ai mare noroc si iti pica, poate nu e PSA 10...
  4. ai chef de deschis ocazional si nu vrei sa dai mult, atunci alege loose packs, 1 pack si 3 blisters si alte chestii micute care necesita mare noroc, de maxim 150, dar limita (suma) totala sa fie 150 lei per set, ca daca te apuci sa iei 30 blistere, nu iese bine si sigur vei face o criza de nervi.
  5. vrei sa ai valoare pe termen lung fara a depinde de nimic si nu tii mortis sa deschizi, atunci alege elite trainer boxuri, seturi aniversare si cele cu diferite promotii, fie ca vorbim de un card cautat, fie de figurina ceva, cum am avut Rayquaza in Hidden Fates, dar tinute sigilate.
  6. cumpara chase cardul din set, ca single raw sau gradat, nu cumpara cutii pana iti pica, altfel o sa ajungi ca mine ca din 17 ETBuri sa nu tragi niciun Charizard si astea luate la suprapret inainte sa deschid eu magazinul, la 360 lei, enorm, acum acel Charizard e 200$ raw, deci oare am iesit pe minus?
  7. PSA 10 is the way to go, nu da 200$ pe un card raw daca e 500$ PSA 10, mai ales acum cand serviciile de gradare sunt foarte scumpe. Sa ne mai gandim si cat de limitata este piata asta a colectionarilor Pokemon,mai ales in Europa, ca sa nu mai zic in Romania, daca tot faci o investitie, fa-o cu cap. Cand iei raw, daca valoare de achizitie nu e mai mica de 3-7 decat acel card PSA 10, nu se merita, deci daca ai un card de 1000$ PSA, nu ai voie sa dai mai mult de aprox 330$ raw, negradat, e riscul prea mare.
  8. momentul ideal in care sa cumperi raw pentru siguranta, este cu un set in urma, adica acum apare acum Pokemon Evolving Skies, cumpara pasarile din Chilling Reign, rareori cresc sau nu se stabilizeaza intre 2 seturi preturile.
  9. de obicei, majoritatea cardurilor in japoneza, care au corespondent in limba engleza sunt mai ieftine si nu prea se merita sa colectionezi in japoneza, piata este mult mai mica, iar bucuria parca nu este aceeasi, dar si aici cu un mic amendament, promo cardurile sunt la mare cautare si diferite cutii promotionale sa fie tinute sigilate. Aici am avut o alta experienta neplacuta, Mario si Luigi Pikachu si le dorea mult prietena la inceputul anului 2017, dar eu i-am zis ca este timp si sa asteptam un PSA10 la un pret nu decent, ci mic, motivand ca sunt zeci de listari cu aceste carduri la 100$ per card, bineinteles ca intr-un timp extrem de rapid au crescut si acum un PSA10 ajunge si la 5.000$ ...
  10. nu incerca sa faci setul complet, commons, uncommons, rare samd, nici macar V, Vmax, GX simple samd (cu exceptia situatiei in care iti plac respectivele cartonase), decat daca poti face schimb cu cineva, in rest nu cheltui 1leu in plus pe asa ceva (o sa las mai jos si comm lui Radu Nedelcu ca el este scriitor de meserie). 
    "NU incercati sa faceti un master set, decat daca aveti norocul sa va pice cel mai scump cartonas din setul respectiv sau macar cateva cartonase din Top 5 cele mai scumpe. Altfel, riscati sa dati o intreaga avere doar pe un set, urmand ca pentru celelalte sa nu mai puteti acorda aceeasi atentie financiara, evident. Si e nasol sa fii out of the game pentru o perioada. Dorinta asta de a intregi un set e mare, dupa cum am vazut si la cel de la MCDonalds. Dar in cazul unui set normal, e altceva, incepand de la nr. de cartonase necesare si pana la pretul final."

Concluzionand:

Modalitatea pe care o recomand, dupa toate greselile pe care le-am facut, transpuse in pierderi financiare desigur, este:

  1. sa deschideti 1-2 ETBuri din fiecare set SAU 1 booster box
  2. sa tineti sigilat maxim 1-2 ETBuri sau alte produse limitate sau overhyped
  3. sa cumparati carti gradate numai de la PSA pentru Pokemon, minim nota 8 pentru cele mai vechi, iar pt cele mai noi minim 9, desigur cu exceptia black labelului de la BGS, adica acel card a carui conditie e perfecta din toate punctele de vedere
  4. sa cumparati doar carti in engleza si maxim japoneza, cele din urma mai ales pentru promourile sau produsele exclusive
  5. sa cumparati chase cardul din set, nu neaparat cel mai valoros, poate va place un altul, gradat sau raw, dar numai in conditie minima near mint, fara albituri, indoituri sau zgarieturi, fie ele si fine, mai ales daca doriti sa il luati ca investitie, acest lucru se aplica la orice set, chiar si la base set, minim near mint

Da share acestei postari

Articolul anterior Urmatorul articol

Comentarii

Lasa un comentariu